Zawartość tej strony wymaga nowszej wersji programu Adobe Flash Player.

Pobierz odtwarzacz Adobe Flash

Polecane Receptury

Chleb Chia

Chleb Chia 40% mieszanka do produkcji pieczywa z nasionami szałwi hiszpańskiej Chia.

Nasiona chia to źródła białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega - 3.


30 szt. x 500 g

KOMPLET Kwas Żytni

Ciasto:

KOMPLET Chia 40 4,000 kg

mąka pszenna, typ 550 5,250 kg

KOMPLET Kwas Żytni 0,800 kg

olej roślinny 0,250 kg

drożdże 0,250 kg

woda ok. 7,200 kg

łączna ilość: ok. 17,750 kg

Dekoracja:

nasiona sezamu 0,250 kg

KOMPLET Chia 40 0,250 kg

łączna ilość: 18,250 kg

Wykonanie:

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto i odstawić do garowania.

(miesiarka spiralna) 3 minuty – 2. bieg

temp. ciasta: 26°C

czas gary ciasta: 25 minut

Po upływie czasu gary rozważyć ciasto na kęsy i nadać im pożądany kształt.

Następnie zwilżyć wodą, obtoczyć w mieszance dekoracyjnej, włożyć do foremek

lub ułożyć w koszyczkach i odstawić do garowania.

naważka ciasta: 0,600 kg

czas gary kawałków ciasta: 35-45 minut w temp. 30°C i wilgotności względnej 70%

Następnie chleby koszyczkowe przełożyć na aparaty załadowcze, wsunąć do pieca i zaparować.

Chleby formowe przed wsunięciem do pieca naciąć.

Po 2 minutach otworzyć wyciąg na ok. 5 minut. Ponownie go otworzyć pod koniec pieczenia.

temp. pieczenia: 240°C spadająca do 200°C

czas pieczenia: ok. 50 minut

(szałwii hiszpańskiej – Salvia hispanica) Mieszanka KOMPLET Chia 40 zawiera aż 12,4% nasion chia


Ciasto Karmel - LOVE

 

Ciasto Karmel - LOVE to 100% koncentrat ciasta                                                                    

biszkoptowo - tłuszczowego o smaku karmelowym.

Charakteryzuje je cudowny smak i aramot palonego cukru,

w którym zakocha się nie jeden konsument.


Blacha 60/20 cm


Receptura podstawowa:

Ciasto Karmel - LOVE: 1000 g

Olej: 450 g

Jaja: 350 g

Woda: 200 g


Blat karmelowy:

Ciasto Karmel - LOVE: 1000 g

Olej: 450 g

Jaja: 350 g

Woda: 200 g

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na blat połączyć na wolnych obrotach ok. 3 min.

Wylać na blaszkę 60/20 cm, wypiec w temp. 180 C przez ok. 20 - 30 minut.


Żelka porzeczkowa:

Super Klar: 50 g

Porzeczka czerwona: 250 g

Porzeczka czarna: 250 g

Woda: 200 g

Cukier kryształ: 100 g

Żelatyna: 10 g

Woda: 80 g


Sposób przygotowania: Porzeczki, cukier i wodę zagotować, schłodzić, odsączyć owoce,

dodać Super Klar i wymieszać tworząc żel.

Żelatynę namoczyć w wodzie następnie rozpuścić i połączyć z żelem porzeczkowym.


Ganasz czekoladowy:

Provenda White: 400 g

Śmietana 30%: 200 g

Wódka żubrówka: 20 g


Sposób przygotowania: Śmietanę zagotować i dodać białą czekoladę.

Połączyć blenderem do uzyskania jednolitej masy.

Pod koniec dodać alkohol.


Krem śmietankowy toffi:

Stabilizator żelatynowy o smaku toffi: 100 g

Śmietana 30%: 500 g

Woda: 125 g


Dekoracja:

Golden Glaze Neutral żel: 200 g

kawa mielona: 5 g

 


Cookies Owsiane

Cookies Owsiane to 100% mieszanka do wyrobu pełnoziarnistych

ciasteczek bez dodatku mąki.                            

Dużym atutem ciasteczek owsianych Cookies jest fakt, że zawierają bogactwo

pełnego ziarna owsa ( w postaci płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej ), dzięki

czemu ciasteczka mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego.

Cookies nie zawierają pszenicy przez co wypieczone ciasteczka są kruche i długo pozostają świeże.

 

Receptura podstawowa:

Ciasteczka wycinane:

Mieszanka Cookies Owsiane 1000g

Masło lub Margaryna 80% 350g - 360g

Dla wzbogacenia produktu można dodać 200g posiekanych orzechów,

rodzynek, żurawiny lub kawałków czekolady termostabilnej.

Wytwarzanie:

Wymieszać tłuszcz z mieszanką Cookies Owsiane mieszadłem płaskim

ramowym na średnich obrotach przez ok. 4-5 min.

(w zależności od konsystencji masła lub margaryny).

Na minutę przed końcem mieszania można dodać orzech, bakalie, łezki czekoladowe.

Ciasto rozwałkować do grubości ok. 5mm i wyciąć pożądane kształty.

Ułożyć na blachę wyłożoną papierem i wypiekać.

Temperatura wypieku: 180 - 190 C

Czas wypieku: 13-15 minut, do uzyskania rumianego koloru


Ciasto Osełka

Osełka w towarzystwie słonego karmelu

Osełka to 100% koncentrat ciasta biszkoptowo - tłuszczowego

o delikatnym i aromatycznym maślanym smaku.                          

Wypieczone ciasto smakuje "jak u mamy". Jest puszyste, wilgotne, nie kruszy się przy krojeniu

i można je mrozić. Wyśmienita baza do tradycyjnych softów z owocami jak i bardziej wyszukanych kompozycji.

Jej maślany smak skłania do łączenia go z lekko słonymi dodatkami, dzięki czemu otrzymujemy

pyszną i zarazem ciekawą kompozycję.

Blacha 60x20cm

Receptura podstawowa:

Ciasto osełka 500g

Olej 225g

jaja 175g

woda 100g

owoce 500g


Ganasz czekoladowy:

Provenda Dark Extra: 200g

Śmietana 30% 100g

sól 2g


Krem śmietankowo - karmelowy

stabilizator żelatynowy neutralny 200 g

śmietana 30% 1000g

woda 240g

Golden Glaze pasta karmelowa 50g

sól 1g

woda 10g


Dekoracja:

Golden Glaze 300g

kakao 5g

SPOSÓB WYKONANIA:

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć na wolnych obrotach ok. 3 min.

Wylać na blaszkę 60/20 cm na wierzch wyłożyć owoce.

Wypiec w temp. 180 C przez ok. 20 - 30 min.

Ganasz: Śmietanę z dodatkiem soli zagotować dodać Provendę Dark Extra.

Połączyć blenderem do uzyskania jednolitej masy.

Krem: Pastę karmelową upłynnić przez dodatek wody z solą.

Bita śmietanę wymieszać z pastą karmelową.

Następnie dodać stabilizator uprzednio wymieszany z wodą.

Wykończenie: Na ciasto maślano - owocowe wylać ganasz czekoladowy, schłodzić.

Następnie wyłożyć krem śmietankowo - karmelowy i ponownie schłodzić.

Całość wykończyć golden glaze żel neutralny oprószony kakao.

 


rzetelna firma   Wykon Kreatif Studio